De geschiedenis van de cupcakes

Cupcakes in de geschiedenis

De eerste traceerbare vermelding van de cupcakes of de cup cakes was in 1796, toen een recept door Amelia Simmons in de American Cookery werd omschreven als “een taart te bakken in kleine kopjes” ofwel de cup cake. De vroegste documentatie van een recept van de cup cakes was in het recepten kookboek van Eliza Leslie “Vijfenzeventig Ontvangsten voor gebak, en Sweetmeats” in 1828.

Cupcakes in de 19e eeuw

In de vroege 19e eeuw, waren er twee benamingen voor de cup cakes, de naam cup cake of cupcakes. In de vorige eeuw, voordat er muffin vormpjes of cupcakes bakblikken beschikbaar waren, werden de cupcakes ofwel taarten vaak gebakken in bekers, schaaltjes, of vormen en de cup cakes danken hun naam aan de bekers waarin ze werden gebakken. Het gebruik van de naam cupcakes die is gebleven wordt nu gegeven aan de kleine cake. Cupcakes hebben ongeveer de grootte van een theekopje. De naam “fairy cake” is een fantasie beschrijving in verband met de omvang van de cup cake/taart, de omvang zou groot genoeg zijn voor een groep feeën. De Engelse fairy cakes variëren meer in grootte dan de Amerikaanse cup cakes, ze zijn kleiner en worden zelden versierd of overgoten met glazuur.

De andere soort cupcakes

De andere soort “cup cake” verwijst naar een taart waarvan de ingrediënten werden gemeten in volume van ingredienten in plaats van het gewicht van ingredienten, dit met behulp van een standaard cup. Recepten waarvan de ingrediënten werden gemeten met behulp van een standaard cup kon ook worden gebakken in kopjes (cup cake), maar ze werden vaker gebakken in tinnen vormen. In latere jaren, toen het gebruik van volume metingen ook werd gebruikt in huishoudens werden deze simpele recepten bekend als 1 2 3 4 taarten of kwart gebak, zo werden ze genoemd omdat ze waren opgebouwd uit vier ingrediënten: 1 kopje boter, 2 kopjes suiker, 3 kopjes bloem, en 4 eieren. Het is gewoon gele cake, iets minder rijk en minder duur dan pound cake, omdat je ongeveer de helft zo veel boter en eieren gebruikte als bij de pound cake. De namen van deze twee taart soorten werden gebruikt om de gewenste methode/soort aan de bakker door te geven;. “Cup cake” als een volume meting en “cake” als een gewicht meting.

Cupcakes populair in de 21e eeuw

In het begin van de 21e eeuw werd er een ware cupcakes trend waargenomen in de winkels in de Verenigde Staten, en het gevoel van nostalgie die opgeroepen werd door de cupcakes uitgebuit. In New York City zijn er cupcakes winkels zoals Magnolia Bakery die extra publiciteit verkregen door hun optredens in populaire tv-shows als HBO’s Sex & the city. In 2010 publiceerde tv-presentator Martha Stewart een kookboek gewijd aan cupcakes maken. Cupcakes zijn meer dan een trend geworden door de jaren heen, ze zijn uitgegroeid tot een industrie. Rachel Kramer Bussel, die blogt over cupcakes sinds 2004 op haar blog “Cupcakes Take the Cake” zei in 2010 dat er landelijk in de laatste 2 jaar echt een explosie is geweest van cup cakes gerichte bakkerijen.